augustus 19, 2018T:0167-532628logementdeblauwesluis@hotmail.com

Landgoed Visdonk

Home / Landgoed Visdonk

Droom weg bij een kop koffie of thee in T-Huis Visdonk en ga daarna lekker uitwaaien aan de rand van de stad Roosendaal. Waan je ver van de bewoonde wereld als je wandelt over de lanen van dit jonge landgoed, door bos en heide. Leef je uit op de mountainbike route of kom tot rust bij het Rozenven.

Tussen de bospercelen liggen grazige weiden waar oerhollandse koeien lopen. Hier kan je heerlijk dwalen over paden en lanen.

  • Visdonk heeft twee uitgestippelde wandelroutes van 7 en 2,5 km, die beide beginnen bij het T-huis;
  • Voor kinderen is er van alles te doen, zoals het leuke natuurpad, dat start aan de Zundertseweg;
  • Door het natuurgebied lopen ook mtb- en ruiterroutes;
  • Ook aan honden is gedacht: het natuurgebied heeft een prachtige hondenloslooproute waar je met de hond lekker van kunt genieten.

De natuur rondom het T-Huis kent een gezellige levendigheid. Even verderop kom je heerlijk tot rust turend over de heidevelden of uitkijkend over de rimpelingen van het Rozenven.

Rijkdom aan natuur

Omdat bos, heide, weide, vennen en lanen elkaar afwisselen, is Visdonk rijk aan planten en dieren. Je vindt er het bijzondere plantje beenbreek, en ook veel libellen en amfibieën. En je kunt zomaar een ree weg zien schieten of een jagende boomvalk boven het ven zien vliegen. Wie weet wordt je bespied door een eekhoorn of specht vanuit de boom. Bij het Rozenven groeit de zeldzame klokjesgentiaan. Met haar vele blauwe klokjes een lust voor het oog en een aatnrekkelijke plant voor de vlinder het heideblauwtje.

T-Huis Visdonk, natuur horen, zien én proeven

In het nieuwe T-Huis kun je de natuur optimaal beleven. Een expositie laat zien welke planten en dieren er voorkomen op Visdonk en geniet van het uitzicht tijdens een lekkere kop koffie of thee.

Groene schakel

Voor Natuurmonumenten is landgoed Visdonk een belangrijke groene schakel tussen de Rucphense bossen, de landgoederen rondom Zundert en het Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide. De bossen en heide en de omgeving van het Rozenven is van een kwaliteit die het beschermen waard is. In de zomer is het rond het Rozenven bijvoorbeeld een paradijs van klokjesgentianen.

Landgoed in beheer

Visdonk is een jong landgoed gelegen aan de rand van Roosendaal. Het landgoed is begin 2010 door de gemeente Roosendaal overgedragen (zie krantenartikel) aan Natuurmonumenten. Natuurmonumenten beheert nu de 110 hectare natuur op het landgoed en werkt samen met andere partners. Deze partners zijn de Maatschappij van Welstand, een horecaondernemer en de gemeente Roosendaal. Samen geven zij Visdonk als landgoed en stedelijk uitloopgebied extra kwaliteit.

Het uitgangspunt voor het beheer van dit landgoed is vooral gericht op het beschermen en herstellen van kleine percelen, de zogenaamde “groene kamertjes”. Andere uitgangspunten zijn; het verder ontwikkelen van natuurlijk bos, heidevelden, lanen en houtwallen op het landgoed. www.natuurmonumenten.nl

Neem contact op

Voor meer info.

Translate »