augustus 19, 2018T:0167-532628logementdeblauwesluis@hotmail.com

Landgoed Mattemburgh

Home / Landgoed Mattemburgh
  • Mattemburgh wordt gerekend tot de vijf gaafst bewaard gebleven stijltuinen van ons
    land. Terwijl het landgoed werd gesticht door de burgemeester van Bergen op Zoom Petrus Cuypers, was de tuin het werk van zijn zoon Louis. Hij vernoemde het geheel naar zijn moeder Maria van Mattemburgh. Zijn kleindochter Marie-Louise verkocht in 1970 het landgoed van 400 hectare aan Brabants Landschap.

Wandelen in stijl …
19e-eeuwse Franse landschapsarchitecten hielden van strak, terwijl de Engelsen in die tijd alsmaar kronkelige lijnen wilden met veel waterpartijen. Op Mattemburgh vind je beide stijlen naast elkaar. Uitgangspunt is de villa uit 1847, waarbij al snel een tuin kwam, in Engelse Landschapsstijl. Dat wil zeggen met kronkelende paden, slingervijvers, verrassende doorkijkjes, een Chinees bruggetje en klassieke standbeelden. Hoogtepunt van deze tuin, letterlijk en figuurlijk, vormt een theekoepel op een kunstmatige verhoging. Van hieruit lopen zichtassen naar de (voormalige) Oosterschelde en het beekdal van de Blaffert. Onder de koepel bevindt zich een voormalige ijskelder, die nu dienst doet als winterverblijfplaats voor vleermuizen. Wij proberen zoveel mogelijk de gebouwen en stijlkenmerken van de tuinen te behouden.

… en Bourgondisch tafelen op stand
De Franse tuin daarentegen is heel anders van stijl. De bomen en heggen zijn strak geschoren. Twee rijen van reusachtige kuipen, met daarin citroen- en sinaasappelboompjes, sommige van wel 100 jaar oud, leiden naar restaurant de Orangerie. Hier kunt u terecht voor een kopje koffie, thee, lunch of uitgebreid diner. Of zoekt u nog een unieke trouwlocatie of feestruimte? De familie Van Akkeren, exploitanten van de Orangerie, heten u van harte welkom.

Oudste bosreservaat van Nederland
Het deel ten oosten van de A58 is een bosreservaat (150 hectare), waar al sinds 1885 doelbewust geen ingrepen meer plaats vinden. Bomen vallen om en blijven liggen of sterven staande. Dit dode hout biedt een schuilplaats en voedselbron voor insecten, amfibieën, vogels en zoogdieren.

Neem contact op

Voor meer info.

Translate »